Friday, July 7, 2017

១៣ អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យនៃស្ពៃក្តោប

១៣ អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យនៃស្ពៃក្តោប

ប្រភព៖ www.organicfacts.net

ផលប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ស្ពៃក្តោបរួមមានការប្រើប្រាស់ជាទៀងទាត់សម្រាប់ការទល់លាមកដំបៅក្រពះឈឺក្បាលធាត់ជំងឺស្បែកការជម្ងឺស្បែកជម្ងឺខាន់លឿងរលាកសន្លាក់ជំងឺរលាកសន្លាក់ជម្ងឺរលាកសន្លាក់ជំងឺរលាកសន្លាក់ជំងឺភ្នែកជំងឺបេះដូងការចាស់និងជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរ។

តើអ្នកដឹងទេថាស្ពៃទាបប្រើតិចតួចនិងប្រើយ៉ាងទូលំទូលាយអាចធ្វើការអស្ចារ្យបានទេ? ស្ពៃក្តោបគឺជាបន្លែស្លឹកនៃគ្រួសារ Brassica និងរាងមូលឬរាងពងក្រពើ។ វាមានស្លឹកផ្នែកខាងក្នុងមានពណ៌បៃតងខ្ចីមានពណ៌ខៀវឬមានពណ៌ខៀវដែលគ្របដណ្ដប់ដោយស្លឹកឈើពណ៌បៃតងរឹងនិងងងឹត។ វាត្រូវបានគេប្រើយ៉ាងទូលំទូលាយនៅទូទាំងពិភពលោកហើយអាចត្រូវបានរៀបចំតាមវិធីមួយចំនួនប៉ុន្តែជាទូទៅវាត្រូវបានរួមបញ្ចូលជាផ្នែកមួយឆ្អិនឬឆៅនៃសាឡាត់ជាច្រើន។

ស្ពៃក្តោបមានអត្ថប្រយោជន៍ក្នុងការព្យាបាលជម្ងឺសុខភាពជាច្រើនហើយបញ្ជីខ្លីនៃគុណសម្បត្តិនៃការស្រាវជ្រាវដែលត្រូវបានរាយខាងក្រោម:

កង្វះវីតាមីន C

ជំងឺ Scurvy គឺជាជំងឺដែលត្រូវបានសម្គាល់ជាទូទៅដោយអញ្ចាញធ្មេញនិងហូរឈាមអញ្ចាញធ្មេញជ្រុងបបូរមាត់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំចុះខ្សោយការឆ្លងមេរោគញឹកញាប់និងជំងឺផ្តាសាយភាពចាស់ជរានិងការធ្លាក់ទឹកចិត្ត។

១. ដំណោះស្រាយ: ស្ពៃក្តោបគឺជាប្រភពដ៏សម្បូរវីតាមីន C ។ អ្នកប្រហែលជាភ្ញាក់ផ្អើលដោយដឹងថាវាមានសារជាតិវីតាមីន C ច្រើនជាងក្រូចជាប្រពៃណីនៃប្រភពជីវជាតិដ៏សំខាន់បំផុត។ វីតាមីន C ជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មល្អបំផុតជួយកាត់បន្ថយរ៉ាឌីកាល់សេរីនៅក្នុងខ្លួនអ្នកដែលជាមូលហេតុចម្បងនៃភាពចាស់ទុំមុនអាយុ។ វាក៏អាចជួយក្នុងការជួសជុលការពាក់និងការបង្ហូរទឹកភ្នែកនៅលើរាងកាយតាមរយៈជីវិតរបស់អ្នក។ ដូច្នេះស្ពៃក្តោបមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការព្យាបាលដំបៅជំងឺមហារីកមួយចំនួនជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តប្រព័ន្ធការពាររាងកាយនិងការពារប្រឆាំងនឹងការក្អកនិងផ្តាសាយ។ វាក៏អាចបង្កើនល្បឿននៃការព្យាបាលសម្រាប់របួសនិងជាលិកាដែលរងការខូចខាតប្រសិទ្ធភាពនៃប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទនិងបន្ថយប្រសិទ្ធភាពនិងវត្តមាននៃជម្ងឺវង្វេងនិងជំងឺសរសៃប្រសាទផ្សេងៗទៀត។


កង្វះនៃដំណាំ

នេះគឺជាកង្វះដ៏ធ្ងន់ធ្ងរប៉ុន្តែជាធម្មតាវាត្រូវបានគេមើលរំលងថែរក្សាសុខភាពផ្ទាល់ខ្លួន។ កង្វះអាហារូបត្ថម្ភក្នុងអាហារអាចបណ្តាលឱ្យទល់លាមកដែលជាមូលហេតុនៃជម្ងឺផ្សេងៗទៀតនិងបញ្ហាសុខភាពដូចជាដំបៅក្រពះឈឺក្បាលមហារីកក្រពះពោះវៀននិងការបាត់បង់ចំណង់អាហារ។ គ្រោះថ្នាក់នៃការកង្វះក្រពះសូម្បីតែពង្រីកដល់ជំងឺស្បែក, ជម្ងឺស្បែក, វ័យចំណាស់មុនអាយុនិងរាប់រយនាក់ពីស្រាលទៅលក្ខខណ្ឌធ្ងន់ធ្ងរ។
២. ដំណោះស្រាយ: ស្ពៃក្តោបសម្បូរទៅដោយសារធាតុសរសៃដែលជាអត្ថប្រយោជន៍ដ៏សំខាន់នៃសុខភាព។ វាជួយឱ្យរាងកាយរក្សាទុកទឹកហើយវារក្សារង្គសាលរបស់អាហារនៅពេលវារាលដាលពោះវៀន។ ដូច្នេះវាគឺជាឱសថមួយដ៏ល្អសម្រាប់ការទល់លាមកនិងបញ្ហាទាក់ទងនឹងការរំលាយអាហារ។

កង្វះសារជាតិសូលុយស្យុង

សូលុយស្យ្វុៈគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានប្រយោជន៍បំផុតព្រោះវាប្រឆាំងនឹងការឆ្លងមេរោគ។ ការកង្វះសារធាតុស្ពាន់ធ័រអាចបណ្តាលឱ្យមានការបង្ករោគក្នុងអតិសុខុមប្រាណនិងអត្រាថយចុះយ៉ាងខ្លាំងក្នុងការព្យាបាលរបួស។៣៣”៣. ដំណោះស្រាយ: ជាថ្មីម្តងទៀតស្ពៃក្តោបសម្បូរទៅដោយស្ពាន់ធ័រ។ ដូច្នេះវាជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការឆ្លងមេរោគនិងបន្ថយភាពញឹកញាប់និងភាពធ្ងន់ធ្ងរនៃដំបៅ។

អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដទៃទៀតនៃស្ពៃក្តោប

៤. ការការពារជំងឺមហារីក: ស្ពៃក្តោបគឺជាសមាជិកម្នាក់នៃគ្រួសារ Brassica ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាជាបន្លែពណ៌ក្រហម។ អត្ថប្រយោជន៍ដ៏សំខាន់បំផុតរបស់ពួកគេចំពោះសុខភាពគឺគុណសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលរបស់វា។ នេះមានន័យថាស្ពៃក្តោបនិងបន្លែស្រដៀងគ្នាដទៃទៀតដែលអាចជ្រៀតជ្រែកដល់សុខភាពទូទៅនិងជាអ្នករួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ចំពោះជំងឺមហារីកនិងជំងឺបេះដូង។ ស្ពៃក្តោបក៏មានសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងមហារីកមួយចំនួនដូចជាល្វីប៉ូលស៊ីប្រ៊ីហ្គីននិងសូលហ្វាហ្វាន់ដែលត្រូវបានគេដឹងថាជំរុញសកម្មភាពអង់ហ្ស៊ីមនិងទប់ស្កាត់ការរីកលូតលាស់នៃដុំសាច់ដែលអាចនាំអោយកើតមហារីក។ ការសិក្សាមួយដែលបានអនុវត្តជាចម្បងលើស្ត្រីជនជាតិចិនបានបង្ហាញពីការថយចុះយ៉ាងខ្លាំងនៃជំងឺមហារីកសុដន់នៅពេលដែលបន្លែចំរុះដូចជាស្ពៃក្តោមត្រូវបានបន្ថែមជាទៀងទាត់ទៅនឹងរបបអាហាររបស់ពួកគេ។

៥. លក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងការរលាក: ស្ពៃក្តោបត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាកកកុញនៃការប្រមូលផ្តុំស្មុគស្មាញនៃកាមីនីសស្មុគស្មាញនៅក្នុងស្លឹករបស់វាហើយធាតុមួយនៃធាតុគីមីសំខាន់ៗគឺជាតិស្ករ glutamine ។ Glutamine គឺជាភ្នាក់ងារប្រឆាំងនឹងការរលាកដ៏រឹងមាំដូច្នេះការប្រើស្ពៃក្តោបអាចកាត់បន្ថយឥទ្ធិពលនៃការរលាករលាកការរលាកអាឡែរហ្សីការឈឺសន្លាក់ក្តៅខ្លួននិងបញ្ហាស្បែកផ្សេងៗ។

៦. សុខភាពភ្នែក: ស្ពៃក្តោបគឺជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុ Beta-carotene ដូច្នេះមនុស្សជាច្រើនជាពិសេសនៅពេលដែលវាធំឡើងប្រែទៅជាស្ពៃក្តោបសម្រាប់សមត្ថភាពទប់ស្កាត់ជំងឺខ្សោយតម្រងនោមនិងជាទូទៅបង្កើនសុខភាពភ្នែកល្អនិងពន្យារពេលនៃការបង្កើតឡើងនៃជំងឺភ្នែកឡើងបាយ។ beta-carotene ក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាវិជ្ជមានទៅនឹងការថយចុះឱកាសនៃជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាតដែលជាប្រាក់រង្វាន់បន្ថែមទៀតនៅលើកំពូលនៃផលប៉ះពាល់ប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកដទៃទៀតនៃស្ពៃក្តោប!

៧. ការសម្រកទម្ងន់: ស្ពៃក្តោបត្រូវបានផ្ដល់អនុសាសន៍ជាញឹកញាប់សម្រាប់អ្នកដែលចង់សម្រកទម្ងន់តាមរបៀបដែលមានសុខភាពល្អ។ ចាប់តាំងពីស្ពៃក្តោបមានវីតាមីន, សារធាតុរ៉ែនិងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៀតវាជាជម្រើសនៃរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់មនុស្សញ៉ាំច្រើនហើយវាពោរពេញដោយជាតិសរសៃដែលវាបន្ថែមជាតិស្ករច្រើនដល់ពោះវៀន។ ។ ទោះជាយ៉ាងណាស្ពៃក្តោបមានកាឡូរីតិចតួចមានតែ 33 កាឡូរីក្នុងមួយពែងស្ពៃឆ្អិន។ ហេតុដូច្នេះហើយមនុស្សអាចទៅទទួលទានអាហារ "ស៊ុបស្ពៃ" ដ៏ពេញនិយមនិងញ៉ាំអាហារឱ្យបានច្រើនដើម្បីរក្សាសុខភាពដោយមិនមានទម្ងន់លើសនោះទេ!

៨. ខួរក្បាលសុខភាព: ចូរកុំភ្លេចថាស្ពៃក្តោបគឺជាអាហារខួរក្បាលដ៏មានឥទ្ធិពលបំផុត! វត្តមាននៃវីតាមីន K និង anthocyanins នៅក្នុងស្ពៃក្តោបអាចផ្តល់នូវការជម្រុញខ្លាំងដល់មុខងារផ្លូវចិត្តនិងការប្រមូលផ្តុំ។ វាត្រូវបានរកឃើញជាចម្បងនៅក្នុងស្ពៃក្តោបក្រហមហើយវីតាមីន K ត្រូវបានគេស្រាវជ្រាវយ៉ាងល្អទោះបីជាវាត្រូវបានគេហៅថាជាវីតាមីនដែលត្រូវបានបំភ្លេចក្តី។ វីតាមីន K មានសារៈសំខាន់ក្នុងការផលិត sphingolipids ដែលស្រទាប់ myelin ជុំវិញសរសៃប្រសាទ។ ការរុំនេះគឺជាអ្វីដែលការពារសរសៃប្រសាទពីការខូចខាតនិងការបំបែក។ ដូច្នេះការប្រើវីតាមីន K អាចបង្កើនការការពាររបស់អ្នកប្រឆាំងនឹងការចុះខ្សោយប្រព័ន្ធប្រសាទជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរនិងជំងឺវង្វេង។ លើសពីនេះអង់ទីកូយ៉ូញ៉ូងនៅក្នុងស្ពៃក្តោបគឺជាតំបន់ស្រាវជ្រាវបច្ចុប្បន្នប៉ុន្តែការចង្អុលបង្ហាញដំបូងបានចង្អុលបង្ហាញថាវាជាប្រភពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលជាងវីតាមីន C ហើយស្ពៃបៃតងមានប្រភេទអង់ទីស៊ីយ៉ូនច្រើនជាងស្ពៃក្តោបធម្មតា។ វាក៏បង្ហាញថាការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមមិនត្រូវបានកំណត់ដោយអ្វីនោះទេហើយថាមនុស្សអាចញ៉ាំស្ពៃច្រើនតាមដែលពួកគេចង់បានហើយបន្តបង្កើនសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលអាចជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺនានាកាត់បន្ថយឱកាសនៃជំងឺមហារីកបង្កើនប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទនិងបង្កើនខួរក្បាល។ មុខងារ។

៩. សុខភាពឆ្អឹង: ស្ពៃក្តោបក៏ដូចជាបន្លែទាំងអស់សុទ្ធតែជាប្រភពរ៉ែដូចជាជាតិកាល់ស្យូមម៉ាញ៉េស្យូមនិងប៉ូតាស្យូម។ សារធាតុរ៉ែចាំបាច់ទាំងនេះមានសារៈសំខាន់ក្នុងការការពារឆ្អឹងពីការរិចរិលនិងការចាប់ផ្តើមនៃជម្ងឺឆ្អឹងដូចជាឆ្អឹងនិងឆ្អឹង។

១០. សម្ពាធឈាម: វត្តមានប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងស្ពៃក្តោបក៏ជាមធ្យោបាយដ៏អស្ចារ្យក្នុងការការពារខ្លួនពីសម្ពាធឈាមឡើងខ្ពស់ដែលបង្កើនហានិភ័យនៃការគាំងបេះដូងនិងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ សារធាតុប៉ូតាស្យូមគឺជាថ្នាំ vasodilator ដែលមានន័យថាវាបើកសរសៃឈាមនិងធ្វើអោយលំហូរឈាមហូរហត់ដូច្នេះវាមិនត្រូវបានបង្ខំឱ្យមានភាពតានតឹងតាមរយៈសរសៃឈាមអាក់ទែរនិងសរសៃឈាមទេ។ ជាទូទៅស្ពគឺជាប្រឡោះមួយដ៏អស្ចារ្យប្រឆាំងនឹងប្រភេទនៃស្ថានភាពគ្រោះថ្នាក់ជាច្រើន!

១១. ការថែរក្សាស្បែកនិងវ័យចំណាស់មុនអាយុ: ដូចដែលបានរៀបរាប់រួចហើយស្ពៃក្តោបមានប្រភពផ្សេងៗគ្នានៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរួមមានវីតាមីន C, anthocyanins, ស្ពាន់ធ័រនិងប្រភពតូចៗដទៃទៀតពីព្រោះវាជាបន្លែដែលរលាយ។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដើរតួរសំខាន់ក្នុងសុខភាពស្បែកនិងម៉ាស្សាទូទៅនិងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនៃរាងកាយក្នុងការឆ្លើយតបទៅនឹងដំណើរការចាស់។ រ៉ាឌីកាល់សេរីអាចជាបុព្វហេតុនៃស្នាមជ្រួញស្បែកប្រែពណ៌ចំណុចនិងលក្ខខណ្ឌជាច្រើនទៀត។ ដូច្នេះសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលអ្នកទទួលបានតាមរយៈការញ៉ាំស្ពៃក្តោបអាចបង្កឱ្យមានដំណើរវិលត្រឡប់ទៅរកភាពចាស់ជរារបស់អ្នកដែលធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍និងមើលទៅមានសុខភាពល្អនិងវ័យក្មេង។

១២. ដុះសាច់ដុំ: នៅពេលបាក់តេរីជាក់លាក់ផ្សិតស្ករនៅក្នុងស្ពៃដូចជាក្នុងអំឡុងពេលចម្អិននៃទឹកជ្រលក់ទឹកអាស៊ីដ lactic ត្រូវបានបញ្ចេញ។ វាមិនមែនជាសារធាតុដែលងាយស្រួលបំផុតក្នុងការរករបបអាហារនោះទេប៉ុន្តែវាត្រូវបានបង្ហាញថានឹងកាត់បន្ថយការឈឺសាច់ដុំនិងឈឺចាប់សាច់ដុំដូច្នេះតាមវិធីតូចៗស្ពអាចជួយបំបាត់ការឈឺចាប់ទូទៅនិងឈឺចាប់សាច់ដុំអាស្រ័យលើរបៀបដែលវាត្រូវបានរៀបចំ។

ការបន្សាបជាតិពុលដោយស្ពៃក្តោប
១៣. ស្ពៃក្តោបដើរតួនាទីជាអ្នកបន្សាបជាតិពុលយ៉ាងល្អផងដែរមានន័យថាវាជួយសំអាតឈាមនិងលុបបំបាត់ជាតិពុលជាពិសេសរ៉ាឌីកាល់សេរីនិងអាស៊ីតអ៊ុយរិចដែលជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺឈឺសន្លាក់ឆ្អឹងជំងឺរលាកសន្លាក់ជំងឺរលាកសន្លាក់ការវះកាត់តម្រងនោមជំងឺស្បែកនិងជំងឺត្រអកជាដើម។ ឥទ្ធិពលនៃការបន្សាបជាតិពុលនេះគឺដោយសារតែមាតិកាខ្ពស់នៃវីតាមីន C និងស្ពាន់ធ័រនៅក្នុងស្ពៃក្តោប។


អត្ថប្រយោជន៍ផ្សេងទៀតនៃស្ពៃក្តោប
ស្ពៃក្តោបដែលសម្បូរទៅដោយជាតិអ៊ីយ៉ូដជួយក្នុងការដំណើរការខួរក្បាលនិងប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទបានយ៉ាងល្អព្រមទាំងរក្សាក្រពេញនៃប្រព័ន្ធអ័រម៉ូនក្នុងស្ថានភាពសមស្រប។ វាល្អសម្រាប់ខួរក្បាលនិងមានប្រយោជន៍ក្នុងការព្យាបាលជំងឺសរសៃប្រសាទដូចជាជម្ងឺវង្វេង។ សារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៀតដែលមាននៅក្នុងស្ពៃដូចជាវីតាមីនអ៊ីរក្សាស្បែកភ្នែកនិងសក់ឱ្យមានសុខភាពល្អ។ សារជាតិកាល់ស្យូមម៉ាញេស្យូមនិងប៉ូតាស្យូមដែលរកឃើញនៅក្នុងស្ពៃក្តោបមានប្រយោជន៍ណាស់សម្រាប់អត្ថប្រយោជន៍នៃការព្យាបាលដ៏ច្រើន។ ស្ពៃក្តោបក៏អាចត្រូវបានប្រើសម្រាប់ការព្យាបាលសរសៃឈាមវ៉ាក់សាំងដំបៅជើងដំបៅក្រពះនិងឆ្អឹងដំបៅ។

ជាទូទៅសមាសធាតុជាទូទៅនៃចានរបស់អ្នកអាចជាការបន្ថែមអព្ភូតហេតុបន្ថែមទៅនឹងរបបអាហាររបស់អ្នក។ កុំភ័យខ្លាចក្នុងការបន្ថែមស្ពៃក្តោបទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកមិនថាវានៅក្នុងស៊ុបឬសាឡាត់របស់អ្នកទេហើយការផ្លាស់ប្តូរតិចតួចនេះនឹងជួយឱ្យអ្នករស់នៅក្នុងជីវិតដែលមានសុខភាពល្អនិងយូរអង្វែង។

ស្ពៃក្តោបគឺជារបៀបដែលមនុស្សភាគច្រើនទទួលបានវានៅក្នុងរបបអាហារឬប្រព័ន្ធរបស់ពួកគេប៉ុន្តែការចម្អិនអាហារពិតជាធ្វើអោយបាក់តេរីជាច្រើនបាត់បង់ជាពិសេសវីតាមីន C ខ្ពស់ហើយសារធាតុចិញ្ចឹមដទៃទៀតនឹងកាន់តែពិបាកសម្រាប់រាងកាយក្នុងការស្រូបយក។ ជម្រើសដ៏ល្អបំផុតគឺការញ៉ាំស្ពៃក្តោបឆៅ!

References

http://cebp.aacrjournals.org/content/5/9/733.short

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661807000321

http://www.plantphysiol.org/content/76/3/797.short

http://www.fasebj.org/content/10/7/690.short

http://aje.oxfordjournals.org/content/133/3/215.short

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2009.10718117

http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-70743-8_10

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201100509/full

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713597000157

No comments:

Post a Comment