ប្រភព៖ www.organicfacts.net
អត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗមួយចំនួនរបស់ daikon រួមមានសមត្ថភាពទប់ស្កាត់ប្រភេទមួយចំនួននៃជំងឺមហារីកបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំកាត់បន្ថយការរលាកធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារបំបាត់ជាតិពុល, ជួយពង្រឹងឆ្អឹង, ជួយឱ្យផ្លូវដង្ហើមជំនួយនិងជួយសម្រកទម្ងន់។
Daikon
បើទោះបីជាផ្លែល្ហុងគឺជាផ្លែឈើធម្មតានៅទ្វីបអឺរ៉ុបនិងអាមេរិចក៏ដោយក៏ដៃឃុនគឺជាប្រភេទមិនធម្មតានៃពណ៌សហឹររដូវរងារដែលលូតលាស់ជាចម្បងនៅភាគខាងកើតគឺនៅអាស៊ីអាគ្នេយ៍និងអាស៊ីបូព៌ា។ daikon ត្រូវបានកំណត់ដោយស្លឹកធំលូតលាស់យ៉ាងឆាប់រហ័សនិងជា root វែងពណ៌ស។ វាត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាបន្លែដែលរលួយហើយដូច្នេះមានអត្ថប្រយោជន៍ដូចគ្នាជាច្រើននៅក្នុងស្លឹករបស់វាជាបន្លែដែលពេញនិយមដទៃទៀតប៉ុន្តែវាក៏ត្រូវបានគេសរសើរផងដែរចំពោះសារជាតិជីវជាតិរបស់ឫសរបស់វាដែលត្រូវបានគេយកទៅបរិភោគជាបន្លែនៅក្នុងប្រទេសជប៉ុនប្រទេសចិន។ និងប្រទេសអាស៊ីដទៃទៀតដែលជាផ្នែកមួយនៃម្ហូបរបស់ពួកគេ។ Daikon ក៏ត្រូវបានគេប្រើជាទូទៅនៅក្នុងសំណុំបែបបទ diced ជាគ្រឿងផ្សំនៅក្នុងស៊ុប, salads, curries, ចានបាយនិង condiments ជាច្រើនខណៈពេលដែលស្លឹកត្រូវបានគេប្រើជាញឹកញាប់ដូចជាបន្លែសាឡាត់ពណ៌បៃតងធម្មតា។ ទឹកផ្លែឈើនេះត្រូវបានគេយកទៅធ្វើជាភេសជ្ជៈដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់លក្ខខណ្ឌជាច្រើន។
គុណសម្បត្តិដែលគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍នៃ daikon រួមទាំងកម្រិតថាមពលអាហារទាបរបស់ខ្លួននិងមាតិកាសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់គឺជាអ្វីដែលធ្វើឱ្យវាដូចជាគ្រឿងផ្សំដ៏ពេញនិយមបំផុតនៅក្នុងអាហារជាច្រើនហើយផលប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ daikon ត្រូវបានគេស្គាល់ជាច្រើនជំនាន់។ ចូរពិនិត្យមើលឱ្យកាន់តែច្បាស់អំពីអត្ថប្រយោជន៍នៃសុខភាពរបស់ daikon ។
ផលប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ Daikon
១. សុខភាពផ្លូវដង្ហើម:
ការរួមបញ្ចូលគ្នានៃសកម្មភាព antibacterial និងវីរុសប្រឆាំងនឹងលក្ខណៈសម្បត្តិនៃ expectorant នៃទឹក daikon និង daikon ធ្វើឱ្យវាជាការដ៏ល្អសម្រាប់ឈូសឆាយបញ្ហាផ្លូវដង្ហើម។ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺហើមឬរន្ធច្រើននៅក្នុងបំពង់ផ្លូវដង្ហើមរបស់អ្នកវាអាចចាប់យកបាក់តេរីនិងអនុញ្ញាតឱ្យវាលូតលាស់។ ទឹកដោះគោ Daikon មិនត្រឹមតែជួយបោសសំអាតស្លេសប៉ុណ្ណោះទេតែថែមទាំងជួយលុបបំបាត់បាក់តេរីនិងធាតុផ្សំដទៃទៀតដែលរក្សាប្រព័ន្ធដង្ហើមរបស់អ្នកអោយមានសុខភាពល្អ។
២. សុខភាពទឹកដោះគោ:
ទឹកដោះគោ Daikon ក៏ត្រូវបានគេបង្ហាញថាមានអង់ស៊ីមស្រដៀងគ្នាទៅនឹងថ្នាំដែលមាននៅក្នុងបំពង់រំលាយអាហាររបស់មនុស្សរួមមានអាមីឡាឡៃនិងអ័រម៉ូន esterase ផងដែរ។ ទាំងនេះអាចជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារមានប្រសិទ្ធិភាពនៃកាបូអ៊ីដ្រាតស្មុគស្មាញប្រូតេអ៊ីននិងខ្លាញ់ចូលទៅក្នុងសមាសធាតុងាយស្រួលជាងងាយស្រួលសម្រាប់រាងកាយ។ នេះអាចកាត់បន្ថយការទល់លាមកនិងបង្កើនប្រសិទ្ធភាពនៃការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងពោះវៀន។
៣. Detoxify រាងកាយ:
Daikon ត្រូវបានគេស្គាល់ជាយូរមកហើយថាជា diuretic ដោយធម្មជាតិដែលមានន័យថាវារំញោចការនោម។ នេះជួយរក្សាតម្រងនោមឱ្យស្អាតនិងដំណើរការនៅកម្រិតខ្ពស់តាមរយៈការជួយបំបាត់ជាតិពុល, ខ្លាញ់និងសូម្បីតែទឹកតាមរយៈទឹកនោម។
៤. ការទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីក:
Daikon មិនត្រឹមតែមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់ប៉ុណ្ណោះទេប៉ុន្តែថែមទាំងមានសមាសធាតុផ្សំពី phenolic ដែលប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមួយចំនួនដែលត្រូវបានគេបង្ហាញថានឹងកាត់បន្ថយប្រភេទផ្សេងៗនៃជំងឺមហារីកជាពិសេសក្រពះ។ សារធាតុ Nitrosamine គឺជាសមាសធាតុជាក់លាក់ដែលត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុង daikon ដែលការពារការអភិវឌ្ឍនៃសារធាតុបង្កជំងឺមហារីកជាច្រើន។
៥. ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ:
កម្រិតខ្ពស់នៃវីតាមីន C នៅក្នុង daikon ធ្វើឱ្យវាក្លាយទៅជាដៃគូដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នកព្រោះវាជួយពន្លឿនការផលិតកោសិកាឈាមសនិងជួយបង្កើនល្បឿននៃការព្យាបាលនិងការជួសជុលនៅទូទាំងកោសិកានិងជាលិកានៃរាងកាយ។ ស្លឹក Daikon គឺជាប្រភពដែលសំបូរវីតាមីន C ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកចង់បានសុខភាពអ្នកត្រូវមានស្លឹកសាឡាត់ daikon ជាមួយទឹក daikon មួយចំនួននៅលើចំហៀង!
៦. សកម្មភាពប្រឆាំងនឹងការរលាក:
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាកម្រិតនៃសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងការរលាកដែលត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងទឹក daikon និងឫសនិងស្លឹកធម្មតាអាចបន្ថយការរលាកនៅទូទាំងខ្លួនដែលនាំទៅដល់បេះដូងមានសុខភាពល្អឱកាសទាបក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺរលាកសន្លាក់អាចព្យាបាលជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោត ហើយជួយបន្ថយការឈឺចាប់និងការឈឺចាប់ដោយសារការរងរបួសនិងសាច់ដុំតឹង។
៧. សុខភាពឆ្អឹង:
ដូចជាបន្លែដទៃទៀតដែរបន្លែកាល់ស្យូមគឺជាប្រភពសម្បូរជាតិកាល់ស្យូមដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង។ ប្រសិនបើអ្នកមានហានិភ័យក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺពុកឆ្អឹងឬចាប់ផ្តើមមានអារម្មណ៍ថាឈឺចាប់នៃអាយុរបស់អ្នក, ការបន្ថែម daikon និងកាល់ស្យូមមួយចំនួនទៅនឹងរបបអាហាររបស់អ្នកអាចធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវស្ថានភាពរបស់អ្នកនិងធ្វើអោយដំណើរការដែលចាស់នេះយឺតយ៉ាវ។
៨.ការសម្រកទម្ងន់:
ទោះបីជានេះជារោគសញ្ញាទីពីរនៃការញ៉ាំកាឡូរីក៏ដោយក៏កាឡូរីនិងកូលេស្តេរ៉ូលទាបនៃបន្លែរួមផ្សំជាមួយនឹងជាតិសរសៃនិងសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់ធ្វើឱ្យវាក្លាយជាជំនួយការសម្រកទម្ងន់ដោយវាបំពេញអ្នកឡើងហើយផ្តល់ឱ្យអ្នក សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗនៃថ្ងៃរបស់អ្នកដោយមិនបង្កើនបរិមាណនៃកាឡូរីឬកូលេស្តេរ៉ុលនៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។
៩. សុខភាពស្បែក:
ប្រេង Daikon គឺកម្រណាស់ប៉ុន្តែវាអាចត្រូវបានគេអនុវត្តដោយផ្ទាល់ទៅលើស្បែកដើម្បីប្រឆាំងនឹងភាពចាស់។ លទ្ធផលស្រដៀងគ្នាក៏មានផងដែរនៅពេលដែលត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាទូទៅ daikon ប៉ុន្តែលក្ខណៈសម្បត្តិនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៃបន្លែជួយការពារផលប៉ះពាល់នៃរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលជាផលវិបាកនៃការរំលាយអាហាររបស់កោសិកា។ អ្នកអាចទប់ស្កាត់ភាពជ្រីវជ្រួញបង្កើនពន្លឺនិងការធ្វើចរន្តឈាមដល់ស្បែកហើយថែមទាំងកាត់បន្ថយរូបរាងនៃស្នាមជាំនិងចំណុចអាយុ។
១០. ពាក្យព្រមានចុងក្រោយ:
ភ័ស្តុតាងខ្លះត្រូវបានគេណែនាំថាពូជដៃក្រាននិងពូជម្ទេសមិនគួរបរិភោគដោយមនុស្សដែលមានគ្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់។ ក្រៅពីនេះ, daikon មិនត្រូវបានគេស្គាល់ជាទូទៅថាជាអាឡែរហ្សីហើយជាទូទៅត្រូវបានគេចាត់ទុកថាមានសុខភាពល្អសម្រាប់មនុស្សគ្រប់គ្នា។
References
https://www.hindawi.com/journals/tswj/2004/873172/abs/
https://www.jircas.affrc.go.jp/english/publication/jarq/24-4/24-4-273-279.pdf
http://www.pakbs.org/pjbot/PDFs/40(4)/PJB40(4)1793.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2418066/
http://www.ordonearresearchlibrary.org/Data/pdfs/IJDFR218.pdf
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf073123c
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/03758397.1935.10857114
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460600402X
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv1973/50/4/50_4_286/_article
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0346206
No comments:
Post a Comment