Friday, July 7, 2017

11 អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យនៃម្នាស់



11 អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យនៃម្នាស់

ប្រភព៖ www.organicfacts.net

ម្នាស់គឺជាផ្លែត្រូពិចដែលឆ្ងាញ់ដែលត្រូវបានប្រារព្ធធ្វើឡើងអស់រយៈពេលជាច្រើនសតវត្សមិនត្រឹមតែសម្រាប់រសជាតិខុសប្លែកពីគេនិងតែមួយគត់របស់វាប៉ុណ្ណោះទេប៉ុន្តែវាក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពដែលហាក់ដូចជាអព្ភូតហេតុផងដែរ។ ផលប្រយោជន៍សុខភាពនិងឱសថរបស់ពួកគេរួមបញ្ចូលទាំងសមត្ថភាពរបស់ពួកគេក្នុងការលើកកម្ពស់សុខភាពផ្លូវដង្ហើមព្យាបាលជំងឺក្អកនិងផ្តាសាយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារជួយសម្រកទម្ងន់ពង្រឹងឆ្អឹងបង្កើនសុខភាពមាត់ធ្មេញបង្កើនសុខភាពភ្នែកកាត់បន្ថយការរលាកការពារជំងឺមហារីកបង្កើនសុខភាពបេះដូង និងប៉ារ៉ាស៊ីត, ធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវប្រព័ន្ធភាពស៊ាំនិងបង្កើនឈាមរត់។



ម្នាស់ត្រូវបានគេបរិភោគស្រស់ៗទឹកក្រឡុកចម្អិននិងថែរក្សាហើយស្លឹករបស់វាត្រូវបានគេយកទៅប្រើសម្រាប់ផ្ទាំងអេកូនិងអ៊ីសូឡង់ផងដែរ។ ពួកវាជាកម្មសិទ្ធិរបស់គ្រួសារ Bromeliaceae និងជាផ្លែឈើចម្រុះដែលធ្វើពីផ្លែល្ហុងដែលដុះនៅមែកធាងផ្លែឈើ។

តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភនៃម្នាស់

ក្រៅពីរឿងរ៉ាវគួរចាប់អារម្មណ៍និងរូបរាងនៃផ្លែឈើនេះវាក៏ជាកន្លែងស្តុកទុកនូវសារធាតុជីវជាតិវីតាមីននិងសារធាតុរ៉ែផងដែរដូចជាសារធាតុប៉ូតាស្យូមស្ពាន់ម៉ង់ហ្គាណែសកាល់ស្យូមម៉ាញ៉េស្យូមវីតាមីនសេកាឡូរី beta carotene និង thiamin , B6, និង folate, ក៏ដូចជាជាតិសរសៃរលាយនិងមិនរលាយនិងបឺមេលេន។

11អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏អស្ចារ្យនៃម្នាស់

1.ការគ្រប់គ្រងជំងឺរលាកសន្លាក់: ការប្រើប្រាស់ម្នាស់មួយក្នុងចំណោមការប្រើប្រាស់ម្នាស់ជាលក្ខណៈសុខភាពល្អបំផុតគឺសមត្ថភាពរបស់វាក្នុងការកាត់បន្ថយការរលាកនៃសន្លាក់និងសាច់ដុំជាពិសេសអ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ដែលជាជំងឺដែលធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់មនុស្សរាប់លាននាក់នៅជុំវិញពិភពលោក។ ម្នាស់មានអង់ស៊ីមដែលមានប្រូតេអ៊ីនតិចតួចដែលត្រូវបានគេហៅថា bromelain ដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាចម្បងជាមួយការបំបែកប្រូតេអ៊ីនស្មុគស្មាញប៉ុន្តែវាក៏មានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការរលាកធ្ងន់ធ្ងរផងដែរហើយវាត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាវិជ្ជមានជាមួយនឹងការបន្ថយសញ្ញានិងរោគសញ្ញានៃជំងឺរលាកសន្លាក់នៅក្នុងប្រធានបទធ្វើតេស្តជាច្រើន។


2.ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ: ការបម្រើម្នាស់មានច្រើនជាង 130% នៃតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់វីតាមីន C សម្រាប់មនុស្សដែលធ្វើឱ្យវាក្លាយជាប្រភពអាស៊ីកូប៊ីកមួយដែលមានប្រភពនិងសម្បូរទៅដោយប្រភពពោរពេញទៅដោយសំបូរបែប។ វីតាមីនស៊ីត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាសំខាន់ជាមួយនឹងការកាត់បន្ថយជំងឺនិងបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំតាមរយៈការជំរុញសកម្មភាពកោសិកាឈាមសនិងដើរតួជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ដើម្បីការពារប្រឆាំងនឹងផលប៉ះពាល់នៃរ៉ាឌីកាល់សេរី។ រ៉ាឌីកាល់សេរីគឺជាសារធាតុគ្រោះថ្នាក់នៃការរំលាយអាហារកោសិកាដែលអាចបំផ្លាញប្រព័ន្ធសរីរាង្គផ្សេងៗនិងបង្អាក់មុខងារព្រមទាំងបណ្តាលឱ្យកោសិកាដែលមានសុខភាពល្អផ្លាស់ប្តូរទៅជាមហារីក។ មាតិការវីតាមីន C នៃម្នាស់ការពារប្រឆាំងនឹងបញ្ហានេះ។

3.សរសៃប្រសាទនិងកោសិកាសេឡាៈផលប្រយោជន៍មួយក្នុងចំណោមផលប្រយោជន៍ដែលមិនត្រូវបានគេមើលឃើញជាទូទៅនៃវីតាមីនសេគឺជាតួនាទីសំខាន់របស់វាក្នុងការបង្កើត collagen ។ នេះជាមូលហេតុមួយដែលវាត្រូវបានគេមើលឃើញថាជាវីតាមីនដែលព្យាបាលព្រោះកូឡាជែនគឺជាមូលដ្ឋានប្រូតេអ៊ីនចាំបាច់នៃជញ្ជាំងសរសៃឈាមស្បែកសរីរាង្គនិងឆ្អឹង។ មាតិកាវីតាមីន C ខ្ពស់ជួយអ្នកអោយជាសះស្បើយរបួសនិងរបួសដល់រាងកាយបានយ៉ាងឆាប់រហ័សជាមួយនឹងការការពារប្រឆាំងនឹងការឆ្លងនិងជំងឺ។

4.ការការពារជំងឺមហារីក: បន្ថែមពីលើវីតាមីនសេវីតាមីន C ក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកផ្លែម្នាស់ក៏សម្បូរទៅដោយសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងៗទៀតដូចជាវីតាមីន A, beta carotene, bromelain, សមាសធាតុ flavonoids និងម៉ង់ហ្គាណែសដែលមានសារៈសំខាន់។ co-factor នៃ superoxide dismutase ដែលជាសារធាតុរ៉ាឌីកាល់រ៉ាឌីកាល់សេរីដ៏ខ្លាំងក្លាបំផុតដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងជំងឺមហារីកមួយចំនួន។ ម្នាស់មានទំនាក់ទំនងដោយផ្ទាល់ទៅនឹងការការពារមហារីកមាត់, បំពង់កនិងសុដន់។

5.សារធាតុចិញ្ចឹម: ដូចជាផ្លែឈើភាគច្រើនដែរម្នាស់ជាប្រភពសម្បូរជាតិសរសៃប៉ុន្តែវាមានលក្ខណៈពិសេសដែលវាផ្ទុកជាតិសរសៃរលាយនិងមិនរលាយ។ នេះមានន័យថាការទទួលទានម្នាស់មានសុខភាពល្អអាចការពារអ្នកពីស្ថានភាពសុខភាពដ៏ធំមួយរួមមានការទល់លាមកជំងឺរាគរូសជំងឺរលាកបំពង់កនិងការកកឈាមក៏ដូចជាសម្ពាធឈាម។ ជាតិសរសៃអាចធ្វើឱ្យដុំលាមករីកធំឡើងដែលជំរុញអោយមានចំណីអាហារតាមរយៈបំពង់រំលាយអាហារក្នុងអត្រាធម្មតាហើយក៏ជួយពន្លឿនការបញ្ចេញទឹកក្រពះនិងរំលាយអាហារដើម្បីជួយរំលាយអាហារផងដែរ។ លើសពីនេះទៅទៀតវាធ្វើឱ្យលាមករលុងដែលជួយឱ្យរាគនិង IBS ។ ជាតិសរសៃក៏ច្រោះសរសៃឈាមសម្អតនៃកូលេស្តេរ៉ូលលើសលុបនិងលុបបំបាត់វាចេញពីរាងកាយដោយហេតុនេះបង្កើនសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង។

6.ក្អកនិងត្រជាក់: ប្រព័ន្ធភាពសុំាធម្មតាដែលបង្កើនថាមពលនៃវីតាមីនសេត្រូវបានគេស្គាល់យ៉ាងច្បាស់ប៉ុន្តែអង់ស៊ីមពិសេសនោះគឺ bromelain ក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះនៃជំងឺស្លេកនិងទឹករំអិលដែលមាននៅក្នុងបំពង់ផ្លូវដង្ហើមនិងប្រហោងឆ្អឹងខ្នង។ ដូច្នេះវាការពារជំងឺដែលបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺស្លេកនិងស្លេសខណៈពេលព្យាបាលវាដោយការបន្ធូរវត្ថុធាតុទាំងនេះនិងជួយអ្នកលុបបំបាត់វាចេញពីរាងកាយអ្នកប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់មានជំងឺឆ្លងឬឆ្លងមេរោគរួចហើយ។

7.សុខភាពរបស់ឆ្អឹង: ទោះបីជាម្នាស់មិនមានភាពល្បីល្បាញដោយសារតែមានជាតិកាល់ស្យូមយ៉ាងខ្លាំងដែលមនុស្សភាគច្រើនបានផ្សារភ្ជាប់ភ្លាមជាមួយនឹងសុខភាពឆ្អឹងវាមានបរិមាណម៉ង់ហ្គាណែសដែលជាសារធាតុរ៉ែមួយទៀតដែលចាំបាច់ក្នុងការពង្រឹងឆ្អឹងក៏ដូចជា កំណើននិងការជួសជុលរបស់ពួកគេ។ ម៉ង់កាណែសគឺជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់បំផុតនៅក្នុងម្នាស់ហើយការចម្អិនអាហារតែមួយអាចផ្តល់ច្រើនជាង 70% នៃតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកចំពោះសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់នេះ។


8.សុខភាពមាត់ធ្មេញ: រួមជាមួយសមាសធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលការពារប្រឆាំងនឹងមហារីកមាត់ធ្មេញក៏មានលក្ខណៈស្រពិចស្រពិលដែលជួយពង្រឹងអញ្ចាញធ្មេញនិងធ្វើឱ្យប្រាកដថាធ្មេញរបស់អ្នកមិនរលោង។ ភ្នាក់ងារ Astringent ជួយរឹតបន្តឹងជាលិកានិងធ្វើឱ្យរាងកាយរបស់អ្នករឹងមាំដូច្នេះអ្វីៗដូចជាការបាត់បង់ធ្មេញការបាត់បង់សក់និងភាពខ្សោយសាច់ដុំឬការបន្ធូរស្បែកមិនកើតឡើងនោះទេ។ ម្នាស់គឺជា astringents ដែលមានអនុភាពខ្លាំងណាស់ហើយជាញឹកញាប់ត្រូវបានគេចេញវេជ្ជបញ្ជាថាជាសំណងធម្មជាតិដើម្បីជួសជុលធ្មេញឬសម្រាប់ការដកចេញនៃអញ្ចាញធ្មេញ។


9.ភ្នែកសុខភាព: ចក្ខុវិស័យគឺជាផ្នែកមួយនៃអារម្មណ៍សំខាន់បំផុតសម្រាប់មនុស្សហើយម្នាស់ត្រូវបានភ្ជាប់ដោយផ្ទាល់ដើម្បីបង្កើនសុខភាពភ្នែកនិងការពារកង្វះភ្នែកដែលទាក់ទងទៅនឹងអាយុដែលជារឿយៗកើតឡើង។ ការចុះខ្សោយរបស់ Macular ប៉ះពាល់ដល់មនុស្សចាស់ជាច្រើននាក់ហើយ Beta Carotene អាចជួយពន្យារពេលបញ្ហាចក្ខុវិស័យនេះ។ ការរក្សាបរិមាណបេតា -Cototene ឱ្យបានត្រឹមត្រូវនៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកពីផ្លែឈើនិងបន្លែគឺមានសារៈសំខាន់ណាស់ប្រសិនបើអ្នកចង់ឱ្យពិភពលោកមានសុខភាពល្អក្នុងវ័យចាស់របស់អ្នក។

10.សម្ពាធឈាម: ម្នាស់គឺជាប្រភពដ៏មានតម្លៃនៃសារធាតុរ៉ែជាច្រើនហើយប៉ូតាស្យូមគឺជារបស់វា។ នេះគឺជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់បំផុតមួយនៅក្នុងរាងកាយរបស់យើងហើយកង្វះជាតិប៉ូតាស្យូមអាចនាំឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។ មុខងារដ៏សំខាន់បំផុតមួយនៃប៉ូតាស្យូមគឺជាថ្នាំ vasodilator ដែលមានន័យថាវាជួយកាត់បន្ថយភាពតានតឹងនិងភាពតានតឹងនៃសរសៃឈាមនិងបង្កើនឈាមរត់ទៅផ្នែកផ្សេងៗនៃរាងកាយ។ នៅពេលសរសៃឈាមរបស់អ្នកសម្រាកសម្ពាធឈាមរបស់អ្នកត្រូវបានកាត់បន្ថយហើយលំហូរឈាមត្រូវបានរឹតបណ្តឹងតិចតួច។ នេះអាចបងា្ករការកកឈាមរាំងស្ទះលំហូរឈាមនិងកាត់បន្ថយការប្រមូលផ្តុំបន្ទះនៅក្នុងសរសៃឈាមនិងសរសៃឈាម។ ការធ្វើដូច្នេះជួយមនុស្សអោយការពារនូវស្ថានភាពដូចជាជម្ងឺសរសៃឈាម, ជំងឺគាំងបេះដូងនិងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ដូច្នេះចូរបរិភោគម្នាស់របស់អ្នកដើម្បីឱ្យមានសុខភាពល្អ!

11. ចរាចរឈាម: នៅក្នុងអត្ថប្រយោជន៍ដែលទាក់ទងទៅនឹងសក្តានុពលនៃសារធាតុប៉ូតាស្យូមដែលមានសក្តានុពលនៃសារធាតុប៉ូតាស្យូមម្នាស់ក៏ផ្តល់នូវសារធាតុរ៉ែស្ពាន់ជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់មួយទៀតដែលមានមុខងារជាច្រើននៅក្នុងប្រតិកម្មអេកូនិងសមាសធាតុនៅក្នុងរាងកាយ។ គួរកត់សំគាល់បំផុតនោះទង់ដែងគឺជាធាតុចាំបាច់សម្រាប់បង្កើតកោសិកាឈាមក្រហមដែលមានសុខភាពល្អ។ ចំនួនកោសិកាឈាមក្រហមខ្ពស់បង្កើនអុកស៊ីសែនទៅប្រព័ន្ធផ្សេងៗគ្នាហើយធ្វើឱ្យវាមានដំណើរការល្អ។ វាក៏បង្កើនសមត្ថភាពនៃការយល់ដឹងនិងអាចរក្សាផ្លូវសរសៃប្រសាទដើម្បីការពារជំងឺសរសៃប្រសាទដូចជាជម្ងឺវង្វេងនិងជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរ។

ការប្រុងប្រយ័ត្ន: អត្ថប្រយោជន៍នៃការបរិភោគម្នាស់មានភាពច្បាស់លាស់ពីបញ្ជីដែលគួរអោយចាប់អារម្មណ៍ដែលអ្នកគ្រាន់តែអានប៉ុន្តែវាតែងតែមានអ្វីមួយដែលគួរត្រូវបានព្រមានទុកមុនហើយម្នាស់មិនមានករណីលើកលែងនោះទេ។ ផ្លែប៊ឺល្លានក្នុងម្នាស់គឺជាអង់ហ្ស៊ីមសាច់ដែលជាចំណីអាហារសំខាន់ដែលវាមានប្រយោជន៍ក្នុងការរំលាយចំណីអាហារដ៏លំបាក។ នេះអាចបណ្តាលឱ្យមានភាពទន់ខ្សោយឬទន់ភ្លន់នៃ "សាច់" របស់អ្នកផងដែរដែលមានន័យថាបបូរមាត់អញ្ចាញធ្មេញនិងអណ្តាតរបស់អ្នកអាចនឹងមានអារម្មណ៍ទន់ភ្លន់ខ្លះប្រសិនបើអ្នកទទួលទានម្នាស់ច្រើនពេក។ Bromelain គឺជាសារធាតុគីមីដ៏មានឥទ្ធិពល, ដូចជាវីតាមីន C, ប្រសិនបើត្រូវបានយកលើស។ ទាំងពីរនេះស្ថិតក្នុងសមាមាត្រខ្ពស់ក្នុងម្នាស់ហើយថ្នាំ "ហួសកម្រិត" អាចនាំឱ្យក្អួតចង្អោរាគឈឺក្បាលនិងចង្អោរ។ គួរបញ្ជាក់ផងដែរថា bromelain ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជួយជំរុញដល់ការមករដូវដូច្នេះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរជៀសវាងម្នាស់ដែលលើសលប់ព្រោះកម្រិតខ្ពស់នៃ bromelain អាចនាំឱ្យមានការរលូតកូនក្នុងករណីកម្រ។



ក្រៅពីការព្រួយបារម្ភខាងសុខភាពទាំងនោះសូមចាប់យកផ្លែត្រសក់ទាំងនេះហើយជីកចូល។ រាងកាយរបស់អ្នកនឹងអរគុណដល់អ្នក!

References

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996910004801

http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/5694

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0378874188901274

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf60227a026?journalCode=jafcau&

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1749-6632.1975.tb29287.x/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1977409/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mame.200400132/abstract

http://iv.iiarjournals.org/content/19/2/417.short

http://ajcn.nutrition.org/content/76/1/245.short

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC437620/

http://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/416232

http://ebm.sagepub.com/content/140/3/820.short



http://www.jbc.org/content/82/2/465.short

No comments:

Post a Comment