Friday, July 7, 2017

10 អត្ថប្រយោជន៍គួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍នៃ Arugula

10 អត្ថប្រយោជន៍គួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍នៃ Arugula
ប្រភព៖ www.organicfacts.net
អត្ថប្រយោជន៍មួយចំនួននៃសុខភាពផ្លូវភេទរួមមានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកឆ្អឹងដែលមានសុខភាពល្អនិងភ្នែកដែលប្រសើរឡើង។ វាមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនិងល្អសម្រាប់ស្បែកដែលមានសុខភាពល្អ។ វាក៏ជួយផងដែរក្នុងការពង្រឹងខួរក្បាល, ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងាររំលាយអាហារ, ការស្រូបយកសារធាតុរ៉ែនិងការបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ Arugula មានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់ការគ្រប់គ្រងទម្ងន់ផងដែរ។
Arugula គឺជារុក្ខជាតិពណ៌បៃតងដែលមានស្លឹកសម្បូរដោយវីតាមីនរ៉ែនិងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ វាគឺជាជម្រើសអាហារល្អសម្រាប់រាងកាយដែលមានសុខភាពល្អនិងរក្សាគំនិតរបស់អ្នកឱ្យច្បាស់និងផ្តោតអារម្មណ៍។ ចំពោះភ្នែកដែលមិនទាន់បានសិក្សាវាអាចមើលទៅដូចជាសាឡាត់ស្អាតប៉ុន្តែមិនមែនគ្រប់បៃតងទាំងអស់ត្រូវបានធ្វើឱ្យស្មើគ្នានោះទេហើយសារធាតុប្រូហ្គូឡាមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពដែលអ្នកបរិភោគបន្លែនេះអាចរីករាយ។
Arugula មានឈ្មោះផ្សេងគ្នាមួយចំនួនអាស្រ័យលើតំបន់ដែលអ្នកស្ថិតនៅ។ ឈ្មោះទាំងនេះរួមមានឈ្មោះរ៉ុក្កែតសួនរ៉ូខាឡូរ៉ារ៉ូតេនិងរ៉ូអ៊ូល។ ឈ្មោះទាំងអស់អាចមានប្រភពដើមមកពីឡាតាំងឡាតាំង។ វាជារបស់ក្រុមអេប្រូនិងគ្រួសារ Brassicaceae ។ វាត្រូវបានទាក់ទងយ៉ាងជិតស្និទ្ធជាមួយ radishes, ខាត់ណានិងខាត់ណាផា្កស្ព។ វាត្រូវបានរីកចម្រើនទាំងពីរនៅលើខ្នាតធំសម្រាប់ការប្រើប្រាស់ពាណិជ្ជកម្មប៉ុន្តែក៏មានជាប្រភេទសត្វព្រៃនៅទូទាំងពិភពលោក។ Arugula អាចត្រូវបានគេរកឃើញទូទាំងពិភពលោកទោះបីជាវាត្រូវបានគេប្រើជាទូទៅនៅក្នុងទ្វីបអាមេរិកអឺរ៉ុបនិងអាហ្រ្វិកខាងជើងក៏ដោយ។
Arugula លូតលាស់ទៅកម្ពស់ពី 20 ទៅ 100 សង់ទីម៉ែត្រនិងត្រូវបានស្គាល់ដោយផ្កាតូចៗពណ៌ស។ ស្លឹកដែលជាប្រភពចំណីអាហារចម្បងនៃសារធាតុប្រូហ្គូឡាត្រូវបានដាក់បញ្ចូលក្នុងធម្មជាតិដោយមានរោមកួរក្រោយ 4-10 គ្រាប់និងបំពង់វែងជាង។
តម្លៃអាហាររូបត្ថម្ភរបស់ Arugula
Arugula មានកម្រិតខ្ពស់នៃអាស៊ីតហ្វូលីកនិងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជាវីតាមីន C, វីតាមីន K និងវីតាមីនអាដែលធ្វើឱ្យវាមានសារៈសំខាន់ក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី។ វាត្រូវបានបំពាក់ដោយជាតិ Carotenoids រួមទាំងសារធាតុរ៉ែផ្សេងទៀតដូចជាប៉ូតាស្យូមម៉ង់ហ្គាណែសដែកនិងជាតិកាល់ស្យូមដែលទាំងអស់នេះគឺជាធាតុផ្សំសំខាន់និងមានអត្ថប្រយោជន៍នៅក្នុងរបបអាហាររបស់មនុស្ស។
Arugula មានសារធាតុ phytochemical ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ក្នុងការការពារជំងឺមហារីក។ វាក៏ល្អឥតខ្ចោះចំពោះបៃតងស្លឹកបៃតងដទៃទៀតដែរព្រោះមិនដូចពូជដទៃទៀតនោះសារធាតុប្រូហ្គូឡាមានសារធាតុ oxalates ទាបដែលជាសារធាតុគីមីដែលពិតជាទប់ស្កាត់ការស្រូបយករ៉ែនៅក្នុងរាងកាយ។ ទោះបីជាមិនមែនជាតំណភ្ជាប់ផ្ទាល់ក៏ដោយសារធាតុអាហ្គូហ្គូឡាគឺជាអាហារដែលសម្បូរកាឡូរីនិងសារធាតុចិញ្ចឹមផងដែរ។
1.ផលប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ Arugula
វីតាមីនសារធាតុរ៉ែសារធាតុ phytochemicals និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលផ្ទុកទៅក្នុងស្លឹករបស់ arugula ពិតជាមានប្រយោជន៍ដល់អ្នកដែលមានសុខភាពល្អដែលបានបញ្ចូលវាទៅក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ។


2.សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម:
Arugula គឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនិងអាចបង្កើនតម្លៃ ORAC របស់មនុស្ស (សមត្ថភាពស្រូបយករ៉ាឌីកាល់អុកស៊ីសែន) ដែលជាការវាស់ស្ទង់កម្លាំងអង់ទីអុកស៊ីដង់។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយរក្សាតុល្យភាពប្រតិកម្មនៃអង់ហ្ស៊ីមឱ្យមានតុល្យភាពក្នុងកោសិកាខណៈពេលដែលស្វែងរកចេញនិងបំផ្លាញរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលបណ្តាលឱ្យមានជំងឺដែលអាចវាយប្រហារប្រព័ន្ធរបស់អ្នក។ ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នកក៏នឹងអរគុណអ្នកផងដែរចំពោះការជ្រើសរើសយកសារធាតុប្រូហ្គូណាពីព្រោះសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយពង្រឹងការពាររបស់អ្នកប្រឆាំងនឹងរោគសញ្ញាសាមញ្ញដូចជាជំងឺផ្តាសាយទូទៅរួមទាំងការរងទុក្ខស្មុគស្មាញដូចជាជំងឺមហារីកជំងឺបេះដូងនិងភាពចាស់ជរា។វីតាមីន A គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមួយដែលបានរៀបរាប់ខាងលើហើយវត្តមានសំខាន់របស់វាក្នុងសារធាតុប្រូហ្គូឡាក៏ធានាថាអ្នកបរិភោគ "គ្រាប់រ៉ុក្កែត" មានលក្ខណៈប្រសើរឡើងនៃឆ្អឹងធ្មេញភ្នែកនិងធ្មេញ។ សមាសធាតុ flavonoid នៅក្នុងបន្លែស្លឹកទាំងអស់ដែលស្រដៀងទៅនឹងសារធាតុប្រូហ្គូឡាត្រូវបានគេបង្ហាញដើម្បីការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកស្បែកសួតនិងប្រភេទផ្សេងៗនៃជំងឺមហារីក។
3.ពង្រឹងឆ្អឹងនិងខួរក្បាល:
 ប្រាក់ជំនួយដ៏សំខាន់មួយទៀតនៃសារធាតុប្រូហ្គូឡានៅក្នុងរបបអាហារធម្មតាគឺការបញ្ចូលវីតាមីនខេ។ អង់ទីអុកស៊ីដង់ដ៏ខ្លាំងក្លានេះក៏មានតួនាទីជាការប្រឆាំងនឹងការរលាកដល់រាងកាយរបស់អ្នកផងដែរ។ វីតាមីន K ក៏ជំរុញអោយមានសកម្មភាពឆ្អឹងក្នុងកោសិកាផងដែរដែលមានន័យថាវាជួយឱ្យឆ្អឹងបង្កើតនិងពង្រឹង។ ការចុះខ្សោយជាលំដាប់នៃផ្លូវសរសៃប្រសាទដូចដែលបានរកឃើញក្នុងស្ថានភាពដូចជាជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរអាចត្រូវបានថយចុះដោយការកើនឡើងនៃវីតាមីន K នៅក្នុងអាហាររបស់មនុស្សម្នាក់។ ក្នុងនាមជាប្រភពដ៏ល្អសម្រាប់វីតាមីន K ការប្រើប្រាស់សារធាតុប្រូហ្គូឡាត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាវិធីសាស្រ្តទប់ស្កាត់តិចតួចណាស់នៃប្រភេទជំងឺនេះ។
ឥទ្ធិពលផ្សំរវាងអារ៉ូហ្កូឡាជាមួយកម្រិតអុកស៊ីតថេនទាប (អនុញ្ញាតឱ្យសារធាតុរ៉ែបន្ថែមនៅក្នុងប្រព័ន្ធ) និងវត្តមាននៃសារធាតុរ៉ែជាច្រើននៅក្នុងរោងចក្រខ្លួនឯងធ្វើអោយវាក្លាយជាប្រព័ន្ធគាំទ្រដ៏រឹងមាំសម្រាប់ឆ្អឹងដែលមានសុខភាពល្អ។ អ្នកជំងឺដែលមានជំងឺពុកឆ្អឹងអាចមើលឃើញពីការរីកចម្រើនប៉ុន្តែសារធាតុប្រូហ្គូឡាអាចត្រូវបានគេប្រើជាជំហានបង្ការមួយផងដែរដើម្បីធានាសុខភាពឆ្អឹងនិងកម្លាំងមុនពេលដែលផលប៉ះពាល់នៃការថយចុះនៃឆ្អឹងប្រែជាធ្ងន់ធ្ងរ។
4.ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយដែលមានសុខភាពល្អ: 
វីតាមីនល្បីនេះត្រូវបានគេរកឃើញក្នុងបរិមាណដ៏ធំក្នុងសារធាតុប្រូហ្គូរ៉ូនិងជួយការពារជំងឺមហារីកនិងថែរក្សាសុខភាពល្អនៅក្នុងរាងកាយដោយផ្តល់ការជម្រុញបន្ថែមទៅនឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នក។ វីតាមីន C គឺជាការការពារដ៏ល្អបំផុតមួយសម្រាប់រាងកាយរបស់អ្នកដើម្បីស្វែងរករ៉ាឌីកាល់សេរីដែលមានគ្រោះថ្នាក់រលាកនិងបំបាត់វាចេញពីរាងកាយរបស់អ្នកមុនពេលដែលវាអាចបង្កការខូចខាតពិតប្រាកដ។
Arugula ត្រូវបានផ្ទុកជាមួយវីតាមីននិងសារធាតុរ៉ែដែលក្នុងវិធីមួយចំនួនជំរុញការការពារនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយ។ រាងកាយត្រូវបានរំញោចដើម្បីបង្កើតកោសិកាឈាមសបន្ថែមពីទង់ដែងនៅក្នុងបំពង់មួយហើយរោងចក្រនេះមានមធ្យោបាយជាច្រើនទៀតដើម្បីបង្កើនកម្លាំងកម្លាំងនិងមុខងារនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នក។















5.ការការពារជំងឺមហារីក:
 ការប្រើប្រាស់សារធាតុប្រូហ្គូឡាគឺជាការរារាំងដល់ជំងឺមហារីកព្រោះវាមានសារធាតុ phytochemical ច្រើន។ សារធាតុ phytochemicals មានសារធាតុដូចជា thiocyanates, sulphoraphane ឬ indoles ។ ការសិក្សាបានបង្ហាញឱ្យឃើញនូវជោគជ័យទាំងនេះក្នុងការទប់ទល់នឹងទំនោរដែលបង្កឱ្យមានជំងឺមហារីកក្នុងដំណើរការរបស់ខ្លួនដោយជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាតមហារីកសុដន់មហារីកពោះវៀនធំនិងមហារីកអូវែ។ សារធាតុ phytochemical ទាំងនេះត្រូវបានរកឃើញក្នុងបរិមាណដ៏ធំក្នុង arugula រារាំងសកម្មភាពរបស់កោសិកាដែលបណ្តាលឱ្យមានជំងឺមហារីកទាំងនោះ។
6.សុខភាពរបស់បុរេណាតាល់: 
សម្រាប់ម្តាយដែលកំពុងរំពឹងទុក, សារធាតុប្រូហ្គូឡាគឺជាជម្រើសដ៏ល្អមួយដើម្បីបន្ថែមរបបអាហាររបស់អ្នក។ Folates ការចាត់ថ្នាក់ដែលរួមមានអាស៊ីតហ្វូលិចត្រូវបានបង្ហាញថានឹងធ្វើឱ្យថយចុះនូវកង្វះខួរក្បាលចំពោះទារកទើបនឹងកើត។ វាសម្បូរទៅដោយជាតិហ្វ្លែតដូចជាបន្លែស្លឹកជាច្រើន។
7.មុខងារប្រូតេអ៊ីន:
 អត្ថប្រយោជន៍មួយទៀតនៃ arugula គឺវត្តមានវីតាមីន B-Complex ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ជាទូទៅថាវីតាមីន B ដែលជាក្រុមវីតាមីនខុសៗគ្នាចំនួន 8 ដែលធ្វើការដើម្បីលើកកម្ពស់ការរំលាយអាហារនិងសុខភាពរបស់កោសិកា។ វីតាមីនបេបានចូលរួមនិងជួយដល់សកម្មភាពកោសិកាផ្សេងៗគ្នារួមទាំងការផលិតថាមពលការសំយោគជាតិខ្លាញ់ការផលិតកោសិកាឈាមក្រហមនិងដំណើរការសំខាន់ៗជាច្រើនទៀតសម្រាប់កោសិកានិងសុខភាពមេតាប៉ូលីស។ វាមានបរិមាណវីតាមីនប-Complex ដ៏ច្រើននៅក្នុងរចនាសម្ព័ន្ធសរីរាង្គរបស់វា។
8.ភ្នែក:
 Arugula គឺជាប្រភពដ៏ល្បីនៃ carotenoids ដែលជាសារធាតុពណ៌ដែលកើតឡើងពីធម្មជាតិដែលល្បីល្បាញយូរអង្វែងដោយធ្វើអោយសមត្ថភាពរបស់មនុស្សអាចមើលឃើញត្រឹមត្រូវ។ ការពិត, carotenoids ថយចុះដំណើរការនៃការ degeneration macular នេះ, ដែលជាពេលដែលកណ្តាលនៃវាលរបស់មនុស្សម្នាក់នៃចក្ខុវិស័យបានក្លាយទៅជាការសម្របសម្រួល។ ក្នុងករណីភាគច្រើនវាបណ្តាលអោយមានជំងឺភ្នែកឡើងបាយដែលបន្ទាប់មកត្រូវដកចេញ។ ដោយការបង្កើនបរិមាណ carotenoids ក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក (ហើយសារធាតុប្រូហ្គូឡាគឺជាប្រភពដ៏ល្អសម្រាប់ពួកគេ) អ្នកញ៉ាំថ្នាំអាចូរ៉ូសអាចបន្ថយល្បឿននៃរោគសញ្ញាបុរាណនៃអាយុចាស់។
9.ការស្រូបយកសារធាតុរ៉ែ: 
Arugula មានកម្រិតទាបបំផុតនៃ oxalates នៅពេលប្រៀបធៀបទៅនឹងបន្លែស្លឹកពេញនិយមផ្សេងទៀតដូចជា spinach ។ Oxalates រារាំងការស្រូបយកសារធាតុរ៉ែដោយប្រព័ន្ធរបស់រាងកាយដែលជាផលវិបាកចំពោះការប្រើប្រាស់សារធាតុរ៉ែនៅក្នុងការខាំដូចគ្នា។ វាមិនមានកំរិតខ្ពស់នៃជាតិអូសាឡាតទេដូច្នេះសារធាតុរ៉ែដូចជាលោហៈនិងដែកដែលអ្នកទទួលបានពីរោងចក្រនេះត្រូវបានស្រូបយកបានយ៉ាងងាយស្រួលដោយរាងកាយសម្រាប់ការប្រើប្រាស់ប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។ ការទទួលទានអ្វីដែលមានពណ៌បៃតងមិនមានន័យថាអ្នកកំពុងញ៉ាំអ្វីដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់អ្នកនោះទេ។ ការយកចិត្តទុកដាក់ជាក់លាក់ត្រូវតែត្រូវបានផ្តល់ទៅឱ្យអ្វីដែលផ្តល់ប្រយោជន៍ដល់រុក្ខជាតិនិងបន្លែមួយចំនួនដែលត្រូវបានផ្តល់ពិតប្រាកដ។
10.ការបាត់បង់ទំងន់: 
ការរួមបញ្ចូល arugula នៅក្នុងរបបអាហារគឺដូចគ្នានឹងកាឡូរីកាឡូរីដែលសម្បូរជាតិវីតាមីន / សារធាតុចិញ្ចឹមដទៃទៀតហើយវានឹងជះឥទ្ធិពលជាវិជ្ជមានទៅលើការប៉ុនប៉ងនៃការសម្រកទម្ងន់។ ដោយបំពេញតម្រូវការអាហារបំប៉នជាច្រើនវាគឺជាវិធីងាយស្រួលក្នុងការមើលថែរក្សាសុខភាពរបស់អ្នកនិងរក្សាតុល្យភាពប្រព័ន្ធរបស់អ្នកដោយមិនមានការប្រែប្រួលយ៉ាងខ្លាំងចំពោះរបបអាហាររបស់អ្នក។
-ព័ត៌មានជំនួយរហ័ស
-salad ពណ៌បៃតង: លាយសារធាតុប្រូហ្គូឡាស្រស់សាឡាត់ radicchio និង parsley នៅក្នុងចាន-មួយ។ បន្ថែមប្រេងអូលីវ, អំបិល, ម្រេចនិងទឹកកំបោរខ្លះសម្រាប់រសជាតិបន្ថែម។
-សាឡាត់ឈីស: លាយអាហ្រ្វូហ្គូស្រស់និងស្ងួតហើយឈីសប៉័សស៊ិននៅក្នុងចាន។ បន្ថែមខ្ទឹមបារាំងខ្ទឹមបារាំងទឹកក្រូចអំបិលនិងម្រេច។
-អ្នកក៏អាចបន្ថែមបន្លែផ្លែឈើនិងគ្រាប់ធញ្ញជាតិផ្សេងៗទៀតដើម្បីបង្កើតសាឡាត់របស់អ្នកផងដែរ។
-សាប៊ូ: លាយសារធាតុប្រូហ្គូឡានិងទឹកកំបោរនៅក្នុងចាន។ រដូវជាមួយអំបិលនិងម្រេច។ ចម្អិននិងបង្ហូរទឹកដាក់ pasta និងបន្ថែមល្បាយ arugula ប្រេងអូលីវនិងឈីស។

References

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7977023

https://hort.purdue.edu/newcrop/ncnu02/v5-408.html/pdf/pdf/ryder.pdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2030/abstract

http://jn.nutrition.org/content/131/11/3027S.short

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

http://link.springer.com/article/10.1007/s11746-001-0324-x

http://books.google.com/books?id=QcD8DqYQ37sC

https://www.caloriecount.com/calories-arugula-i11959

No comments:

Post a Comment